Scurt istoric

Istorie Martie 29, 2014

Parohia  „Schimbarea la Faţă” -  Secu-Taşca a fost înfiinţata în anul 2002, alături de multe alte parohii şi filii care au fost transformate în parohii ale Arhiepiscopiei Iaşilor.

In anul 2003 prin decizia de numire nr.194/2003 din 1 aprilie a fost numit ca preot - paroh Dan Caia.

Întrucât acest sat, Secu,  ce a aparţinut de biserica „mamă « Sf. Ierarh Spiridon » din satul Hamzoaia - Taşca, formând o singura parohie,   satul neavând biserică şi nici alte locaşuri sau bunuri cultice, nu a fost filie.

In data  de 19 mai 2003 în prezenţa Prea Sfinţitului Episcop Vicar Calinic Botoşăneanu si a Prea Cucernicului  Părinte Ailincai Dumitru, protoiereu al Protopopiatului Piatra - Neamţ, dar şi a autorităţilor locale şi a unui număr mare de enoriaşi parohia « Schimbarea la Fata » a fost arondată, stabilindu-i-se foarte bine graniţele şi totodată şi locul pentru construirea noii biserici.

Duminică,  24 iunie 2003, Sf. Liturghie a fost săvârşită de Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanu, împreună cu Părintele Protopop şi cu alţi preoţi slujitori de la parohiile învecinate, pe terenul stabilit pentru construirea noii biserici.

După sfinţirea locului din 24 iunie  2003, s-a început construcţia viitoarei biserici din preajma Fabricii de Ciment de la Taşca - Bicaz. Astăzi începe să prindă contur viitorul locaş, construindu-se până în prezent un viitor paraclis la demisolul acestei biserici .

De la arondarea noii parohii din anul 2003, slujbele liturgice s-au oficiat într-o casă ţărănească a unui localnic, până în primăvara anului 2007.

De la  oficierea Sf. Liturghii de sfinţire a  locului de construire, a noului lăcaş de închinare şi până în primăvara anului 2007, biserica  s-a aflat  în stadiul de şantier, obiectivul principal fiind amenajarea paraclisului de la demisolul viitoarei biserici.

Deşi este o parohie nou înfiinţată, prin grija vrednicului preot paroh şi a răzbătătorilor membri ai consiliului parohial, s-a amenajat chiar de la începutul construcţiei acestui locaş şi un cimitir al satului .

Lucrarile demisolului au fost începute in anul 2005, luna aprilie, iar prima Sfânta Liturghie savârsita aici a avut loc cu ocazia Hramului („Schimbarea la Fata”) in 2006.
Toate lucrarile sau facut sub conducerea preotului paroh Caia Danut Gheorghita.

Sfintirea Bisericii Parohiale “ SCHIMBAREA LA FATA” SECU - TASCA si binecuvântarea acestor lucrari, care vadesc grija noastra a celor de astazi pentru Casa Domnului s-a oficiat la data 06 august 2009 de catre PREA SFINTITUL EPISCOP VICAR CALINIC BOTOSANEANUL, înconjurat de un sobor de preoti.